Pierwszy w życiu własnoręcznie wykonany torcik na swoje własne imieninki... :}
Zabawy z barwnikami było Mega dużo!!
Barwniki mam w proszku, a więc barwą w normalnej fazie różnią się od tej już przerobionej... musiałam pierw sobie ładnie zabarwić kieliszki z woda aby dowiedzieć się które kolory będą mi potrzebne :}
Pomijając fakt, że na koniec dnia spoglądając w lustro zauważyłam spore zabarwienie uzębienia i w ogóle jamy ustnej ;p na szczęście, z palców wszystko ładnie poschodziło przy drobnej pomocy proszku do prana ;p
Przepis zapożyczyłam z internetu :)
Pomyślałam, o ponownym zrobieniu tego ciasta, jednak wydaje mi się iż dużo lepsza i lżejsza będzie wersja z ciastem biszkoptowym...bo to z pewnością jest lekko przyciężkawe ;)
Podaję przepis jaki znalazłam w internecie
i zapisałam u siebie :o)
TĘCZOWY TORT
Czas przygotowania : 40 mins
Czas gotowania : 20 mins
Całkowity
czas : 1 hour
Ilość porcji: 12
Składniki
Ciasto
- 375 g mąki pszennej
- 226 g masła
- 220 g cukru
- 5 białek
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 335 g mleka
Krem
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany do ubijania
- 4 łyżki cukru pudru
- skórka starta z ½ cytryny + sok
Instrukcje
- Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski
- Do miski miksera włożyć miękkie masło, miksować na gładką masę
- Porcjami dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie wbijać po jednym białku, dodać ekstrakt waniliowy nadal miksując
- Porcjami dodawać do masy suche składniki i mleko. Miksować do uzyskania gładkiej masy
- Ciasto podzielić na 6 równych porcji, każdą przełożyć do osobnej miski, ( mi wyszło po 216 g, każda porcja)
- Do każdej miski dodać odpowiedni barwnik: (ja użyłam barwników w płynie)
- żółty – 11 kropli
- czerwony – 9 kropli
- niebieski – 9 kropli
- zielony – 8 kropli
- pomarańczowy – 3 krople czerwonego i 9 kropli żółtego
- fioletowy – 7 kropli niebieskiego i 5 kropli czerwonego
- Foremki natłuścić masłem i wysypać mąką, wylać ciasto do foremek, wyrównać wierzch. Piekarnik nagrzać do 190°C, piec przez 15 – 20 minut
- Wyjąć z piekarnika, wystudzić
Krem
- Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić na sztywno
- Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny, zmiksować na małych obrotach, dodać ubitą śmietanę, jeszcze raz zmiksować do połączenia składników
- Blaty przekładać przygotowanym kremem zaczynając od fioletowego następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na koniec czerwony
- Tort udekorować resztą kremu.
- Tęczowy tort przed podaniem
schłodzić (przechowywać) w lodówce.
* * *
I w cale a w cale to nie zajęło mi 1h ;p
tylko jakieś 4 ;p
połączenie wszystkiego zabarwienie i pieczenie 6 blatów po 20 min ;p
dla laika takiego jak ja to był spory wyczyn ;p
Ale za to jaka duma z samej siebie przeogromna xD
Obrastam w piórka :}
Zajadałam się nim tydzień xD
fantastyczny tory, tęczowy, na pewno bardzo pracochłonny, ale robi super wrażenie :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego :)
Dziękuję miałam 5lipca ;) ale dziękuję :)
UsuńCudnie wygląda!
OdpowiedzUsuńNajlepszego!
Heheh wyglądem nie grzeszy ;)
Usuńdziękować :}