20 lip 2013

Tort Tęczowy imieninkowy :)

Pierwszy w życiu własnoręcznie wykonany torcik na swoje własne imieninki... :}


Zabawy z barwnikami było Mega dużo!! 
Barwniki mam w proszku, a więc barwą w normalnej fazie różnią się od tej już przerobionej... musiałam pierw sobie ładnie zabarwić kieliszki z woda aby dowiedzieć się które kolory będą mi potrzebne :}
Pomijając fakt, że na koniec dnia spoglądając w lustro zauważyłam spore zabarwienie uzębienia i w ogóle jamy ustnej ;p na szczęście, z palców wszystko ładnie poschodziło przy drobnej pomocy proszku do prana ;p





Przepis zapożyczyłam z internetu :)
Pomyślałam, o ponownym zrobieniu tego ciasta, jednak wydaje mi się iż dużo lepsza i lżejsza będzie wersja z ciastem biszkoptowym...bo to z pewnością jest lekko przyciężkawe ;)


Podaję przepis jaki znalazłam w internecie
i zapisałam u siebie :o)

TĘCZOWY TORT

Czas przygotowania : 40 mins
Czas gotowania : 20 mins
Całkowity czas : 1 hour
 Ilość porcji: 12
Składniki

Ciasto
  • 375 g mąki pszennej
  • 226 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 335 g mleka
Krem
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany do ubijania
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka starta z ½ cytryny + sok

Instrukcje
  1. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski
  2. Do miski miksera włożyć miękkie masło, miksować na gładką masę
  3. Porcjami dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie wbijać po jednym białku, dodać ekstrakt waniliowy nadal miksując
  4. Porcjami dodawać do masy suche składniki i mleko. Miksować do uzyskania gładkiej masy
  5. Ciasto podzielić na 6 równych porcji, każdą przełożyć do osobnej miski, ( mi wyszło po 216 g, każda porcja)
  6. Do każdej miski dodać odpowiedni barwnik: (ja użyłam barwników w płynie)
  7. żółty – 11 kropli
  8. czerwony – 9 kropli
  9. niebieski – 9 kropli
  10. zielony – 8 kropli
  11. pomarańczowy – 3 krople czerwonego i 9 kropli żółtego
  12. fioletowy – 7 kropli niebieskiego i 5 kropli czerwonego
  13. Foremki natłuścić masłem i wysypać mąką, wylać ciasto do foremek, wyrównać wierzch. Piekarnik nagrzać do 190°C, piec przez 15 – 20 minut
  14. Wyjąć z piekarnika, wystudzić
Krem
  1. Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić na sztywno
  2. Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny, zmiksować na małych obrotach, dodać ubitą śmietanę, jeszcze raz zmiksować do połączenia składników
  3. Blaty przekładać przygotowanym kremem zaczynając od fioletowego następnie niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i na koniec czerwony
  4. Tort udekorować resztą kremu.
  5. Tęczowy tort przed podaniem schłodzić (przechowywać) w lodówce.
    * * *

    I w cale a w cale to nie zajęło mi 1h ;p
    tylko jakieś 4 ;p
    połączenie wszystkiego zabarwienie i pieczenie 6 blatów po 20 min ;p
    dla laika takiego jak ja to był spory wyczyn ;p
    Ale za to jaka duma z samej siebie przeogromna xD
    Obrastam w piórka :}

    Zajadałam się nim tydzień xD



Zapraszam do zarabiania :)

:) KLIK -->>  ERMAIL

4 komentarze:

  1. fantastyczny tory, tęczowy, na pewno bardzo pracochłonny, ale robi super wrażenie :)
    Wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję miałam 5lipca ;) ale dziękuję :)

      Usuń
  2. Cudnie wygląda!
    Najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heheh wyglądem nie grzeszy ;)
      dziękować :}

      Usuń