Tak mnie naszło na konfiturki =) Więc poszukałam i przygotowałam sobie 1,5 słoiczka dżemu z kiwi i bananami :)
5 dużych kiwi
2 banany
¼ szklanki cukru
można dodać soku z 0,5 cytryny, bądź miąższ z0,5 cytryny aby
zniwelować słodkość i podkręcić smak. (najlepiej próbować w trakcie robienia)
do smaku do wyboru co kto lubi.
-cynamon
-wanilia
-kardamon
-kolendra
(ja dodałam cynamonu i trochę przyprawy do piernika ;p )
Owoce (najlepiej aby były twarde) siekamy w kosteczki,
np banan po długości na 4 ćwiartki i w kosteczki (i tak się rozpadnie)
i kiwi również w kosteczkę....i tak się rozpadnie po części ;)
dajemy wszystko do garnuszka i gotujemy mieszając tak aby nam się owoce nie przypaliły. (ja robiłam ok 1,5h) zdejmujemy z palnika jak już owoce będą się przylepiać do ''Drewnianej'' łyżki.
Przekładamy w wyparzony słoiczek, zakręcamy stawiamy na denku na ok 5 min. Ostygnięty jest gotowy do spożycia :)
Mi z tego wyszedł 1 słoik po dżemie Łowicza i połowę kolejnego. Czyli ok 320g.
Najlepiej smakuje na serkach typu Camembert, i różnych pleśniowych, wtedy jest bardzo słabo odczuwalny słodki smak dżemu, gdyż sery pleśniowe są odpowiednio solone i jakoś zabijają lekko smak dżemu. :)
Dżem wyszedł pycha :D kanapka szybciej zniknęła niż jak się pojawiła ;p
Uwielbiam pleśniowe z żurawiną, nic tak do nich nie pasuje jak pyszny czerwony dżemik.
Dżemy z kiwi można łączyć z wieloma owocami, np:
Kiwi z pomarańczami
Kiwi z Mandarynkami,
Kiwi z truskawkami,
Kiwi z bananami,
Kiwi z limonką,
Kiwi z cytryną
Kiwi z agrestem,
Kiwi z dodatkiem miodu,
Kiwi z jabłkami,
Tak więc jest tego sporo :)
Ciekawe jakby smakował z miętą :D
Jest od groma przeróżnych przepisów na dżemy owocowe, jest tyle, że jak będę już na swoim to narobię pełno słoiczków :D
Moje wnioski po internetowym przepisie:
Mój dżemik wyszedł odrobinę za słodki gdyż dodałam ciut więcej niż pół szklanki. Dzięki cytrynie słodkość troszkę zmalała, ale jest nadal słodki. Na pleśniowym słodkość nie jest wyczuwalna w ogóle.
Gdybym dodała 1 może 1,5 jabłka jakiegoś kwaśniejszego myślę, że dżem byłby z pewnością mniej słodki ale i może bardziej cierpki i też pyszny:}
Może nie przypomina smakiem tego z Łowicza kiwi, ale jest mój :)
I uwielbiam gryźć pestki kiwi xD
W naleśniku jest pyszny :D
W naleśniku jest pyszny :D
Jeszcze nie jeden taki dżemik wykonam myślę :D
A Wy Jadłyście już dżem z Kiwi? robicie małe przetwory dla siebie?
Skusiłabym się na taką masę do naleśników, oj notuję w swojej ręcznej książce kucharskiej :)
OdpowiedzUsuń