11 gru 2012

Dżem z Kiwi i bananami :D

Tak mnie naszło na konfiturki =) Więc poszukałam i przygotowałam sobie 1,5 słoiczka dżemu z kiwi i bananami :)



5 dużych kiwi
2 banany
¼ szklanki cukru

można dodać soku z 0,5 cytryny, bądź miąższ z0,5 cytryny aby zniwelować słodkość i podkręcić smak. (najlepiej próbować w trakcie robienia)

do smaku do wyboru co kto lubi.
-cynamon
-wanilia
-kardamon
-kolendra
(ja dodałam cynamonu i trochę przyprawy do piernika ;p )

Owoce (najlepiej aby były twarde) siekamy w kosteczki,
np banan po długości na 4 ćwiartki i w kosteczki (i tak się rozpadnie)
i kiwi również w kosteczkę....i tak się rozpadnie po części ;) 

dajemy wszystko do garnuszka i gotujemy mieszając tak aby nam się owoce nie przypaliły. (ja robiłam ok 1,5h) zdejmujemy z palnika jak już owoce będą się przylepiać do ''Drewnianej'' łyżki.


Przekładamy w wyparzony słoiczek, zakręcamy stawiamy na denku na ok 5 min. Ostygnięty jest gotowy do spożycia :)

Mi z tego wyszedł 1 słoik po dżemie Łowicza i połowę kolejnego. Czyli ok 320g.

Najlepiej smakuje na serkach typu Camembert, i różnych pleśniowych, wtedy jest bardzo słabo odczuwalny słodki smak dżemu, gdyż sery pleśniowe są odpowiednio solone i jakoś zabijają lekko smak dżemu. :)


Dżem wyszedł pycha :D kanapka szybciej zniknęła niż jak się pojawiła ;p
Uwielbiam pleśniowe z żurawiną, nic tak do nich nie pasuje jak pyszny czerwony dżemik. 

Dżemy z kiwi można łączyć z wieloma owocami, np:

Kiwi z pomarańczami
Kiwi z Mandarynkami,
Kiwi z truskawkami,
Kiwi z bananami,
Kiwi z limonką,
Kiwi z cytryną
Kiwi z agrestem,
Kiwi z dodatkiem miodu,
Kiwi z jabłkami,

Tak więc jest tego sporo :)
Ciekawe jakby smakował z miętą :D

Jest od groma przeróżnych przepisów na dżemy owocowe, jest tyle, że jak będę już na swoim to narobię pełno słoiczków :D

Moje wnioski po internetowym przepisie:

Mój dżemik wyszedł odrobinę za słodki gdyż dodałam ciut więcej niż pół szklanki. Dzięki cytrynie słodkość troszkę zmalała, ale jest nadal słodki. Na pleśniowym słodkość nie jest wyczuwalna w ogóle. 
Gdybym dodała 1 może 1,5 jabłka jakiegoś kwaśniejszego myślę, że dżem byłby z pewnością mniej słodki ale i może bardziej cierpki i też pyszny:}

Może nie przypomina smakiem tego z Łowicza kiwi, ale jest mój :) 
I uwielbiam gryźć pestki kiwi xD

W naleśniku jest pyszny :D 

Jeszcze nie jeden taki dżemik wykonam myślę :D 

A Wy Jadłyście już dżem z Kiwi? robicie małe przetwory dla siebie?

1 komentarz:

  1. Skusiłabym się na taką masę do naleśników, oj notuję w swojej ręcznej książce kucharskiej :)

    OdpowiedzUsuń